Hoekstra

Reisbeschrijving studiereis Berlijn

8 dagen kunst en architectuur in Berlijn

Vanaf de vroeg jaren '80 kom ik regelmatig in Berlijn. Wie de stad Berlijn voor het eerst bezoekt zal zich misschien afvragen waar het centrum is. Berlijn kent vele centra, het gevolg van een complexe en fascinerende geschiedenis. We zullen ons bezighouden met stadsontwikkeling en verschillende stedebouwkundige plannen om te begrijpen hoe de huidige stad is ontstaan. 

In deze studiereis maakt u uitgebreid kennis met veel museale collecties in Berlijn. De hele kunstgeschiedenis van de klassieke oudheid tot en met de hedendaagse kunst komt voorbij. Met het Neues Museum en het Bode Museum is het (bijna voltooide) Museuminsel in Berlijn één van de grootste museale complexen ter wereld geworden. In deze studiereis bekijken wij de nieuwe presentaties van de collecties. Hoe wordt nu bijvoorbeeld de beroemde Egyptische verzameling uit de Amarna-periode getoond en welke ideeën zitten er achter de presentatie? Als de "herbouw" van het stadsslot voltooid is, worden ook nog de huidige collecties uit Dahlem toegevoegd. Zijn de plannen van de Italiaanse architect Franco Stella een reconstructie van het slot of toch iets anders ? Daarnaast bezoeken we de verschillende musea aan het Kulturforum. 

In deze reis zal veel aandacht worden besteed aan hoe Berlijn/Duitsland haar recente verleden herdenkt en de wijze waarop beeldende kunst daarbij een rol speelt. Wat is de zin en betekenis van een hedendaags monument: hoe te gedenken? Welke ideeën zijn er over het in beeld brengen van de recente geschiedenis? Tijdens deze reis zullen we proberen ons te verdiepen in deze complexe discussie.

Of u Berlijn wel of niet eerder heeft bezocht: Frans Henk Hoekstra selecteerde voor deze “cursus op locatie” een aantal schilderijen, beelden, monumenten en gebouwen die een goed beeld vormen van de rijkdom van deze stad. 

Programma:

Musea:
Een heel dagprogramma in de Gemäldegalerie am Kulturforum biedt een fantastische reis door de schilderkunst van 1300-1800. Topstukken van Rogier van der Weyden, Jan van Eyck, Giotto en Fra Angelico bieden een fascinerend begin van een kunsthistorisch programma over de schilderkunst van 1300-1800.

Bodemuseum (verschillende rondleidingen: Byzantijnse kunst, Beeldhouwkunst van Tilman Riemenschneider tot en met Antonio Canova)

Neues Museum, Egyptische beeldhouwkunst met de beroemde Amarna-collectie (Nefertite)

Gemäldegalerie Kulturforum( Dagprogramma met verschillende rondleidingen: Europese schilderkunst 1300-1800: nadruk ligt op de Italiaanse (Giotto, Botticelli) en Vroeg-Nederlandse schilderkunst (Van Eyck, Van der Weyden, Ouwater, Goes).

Alte Nationalgalerie (Nazareener, Caspar David Friedrich, Courbet, Cézanne)

Hamburger Bahnhof (Hedendaagse kunst en vaste collectie Beuys, Kiefer, Warhol, Hirst)

Pergamon Museum (deels in restauratie)

Judisches Museum
Ook brengen we een uitgebreid bezoek aan het Judisches Museum (architect Daniel Libeskind).

Architectuurwandelingen:

Waar is Berlijn? Van Alexanderplatz naar Friedrichstrasse

Pronkarchitectuur en Plattenbau in communistische tijden; de Karl-Marx-Allee

Bijzondere woningbouwprojecten uit de jaren '20 (Bruno Taut) en '80 (Hans Hollein)

Moderne en hedendaagse architectuur: traditionalisme of neo-modern? 

De geschiedenis en herbouw van een stad rondom Potsdamer Platz.

Monumenten:

De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog verbeeld. Hoe? Voor wie?

DDR en het huidige Berlijn: Ostalgie, pretpark, of? Er zijn in Berlijn veel gebouwen waarin een deel van deze geschiedenis wordt verteld. Recentelijk opende een nieuwe presentatie in het Tränenpalast.

Vormgeving en ontwerp van het muurmonument: verschillende ideeën en belangen in een fascinerende ontstaansgeschiedenis van een monument in verandering.

Einde programmabeschrijving