Hoekstra

HOVO

2 april 2020

Goed nieuws! Alle resterende hoorcolleges van HOVO Nijmegen en HOVO Amsterdam (Voorjaar 2020) worden online aangeboden. U heeft hier bericht over gehad en wordt verder geïnformeerd via HOVO. 

 

HOVO VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM - HOVO RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN

Kunstgeschiedenis studeren?
Er zijn veel cursussen kunstgeschiedenis. Dé kunstgeschiedenis bestaat niet. Kunstgeschiedenis aan het HOVO betekent niet alleen het volgen van hoorcolleges, maar u bestudeert ook (vak)literatuur. Deze kunsthistorische artikelen worden besproken tijdens het hoorcollege.

Frans Henk Hoekstra ontwikkelt vanaf 1994 voor het HOVO (Hoger Onderwijs Voor Ouderen) aan de Vrije Universiteit (Amsterdam) en aan de Radboud Universiteit (Nijmegen) leergangen Kunstgeschiedenis (schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur) en nieuwe leergang(en) Kunst in Context.

Tijdens de hoorcolleges wordt geprobeerd om een kritische houding te ontwikkelen over de aard en inhoud van kunsthistorische informatie. Hoe weten wij nu iets over de betekenis van een schilderij van Jeroen Bosch? Wat schreef Mondriaan zelf over het gebruik van rechte lijnen in zijn werk? Bestaan er geheimen in de kunst of is dat puur pr? We denken na over bronnengebruik en over de interpretatie ervan. Zo ontstaat tijdens de leergang enig inzicht in kunsthistorisch onderzoek en academische vaardigheden. Inzicht en kennis van de stof kan men -vrijblijvend- toetsen in het HOVO door het maken van tentamenvragen eventueel met medestudenten.

Leergangen Kunstgeschiedenis o.l.v. Frans Henk Hoekstra starten niet elke jaar, maar wel in het najaar van 2020, zowel in Amsterdam als in Nijmegen. 

HOVO AMSTERDAM VRIJE UNIVERSITEIT  najaar 2020

Leergang kunstgeschiedenis (8 cursussen)
Najaar 2020 start de leergang Kunstgeschiedenis (8 cursussen) met deel 1 (Klassieke Oudheid) op donderdagochtend.

Leergang Kunst in Context (4 cursussen)
Deze leergang is bedoeld na(ast) de leergang Kunstgeschiedenis ter verdieping. De leergang Kunst in Context start in het najaar 2020 op maandagochtend met deel 2 met kunstwerken uit de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam als leidraad. Wie de delen 2 - 4 volgt, kan zelf prachtige routes maken in de musea rondom het Museumplein vanaf de Middeleeuwen tot heden.

HOVO RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN   najaar 2020

Leergang Kunstgeschiedenis tot 1800 op dinsdagochtend Nijmegen
Op dinsdagochtend start nog een keer de leergang Kunstgeschiedenis tot 1800. In het eerste deel staat de beeldende kunst en architectuur uit het Nabije Oosten (Sumerië, Assyrië), Egypte en de Egeïsche Zee (Cycladen, Kreta) centraal.

Leergang Kunstgeschiedenis 1800 - heden op dinsdagmiddag Nijmegen
Waarom verandert de kunstgeschiedenis als vak, wetenschap vanaf 1800? Met die beginvraag start een leergang die begint bij Caspar David Friedrich en Goya en eindigt bij de kunst van nu.

Let op: de volgorde en opzet van de hoorcolleges verschillen in Amsterdam en Nijmegen, afgestemd op de lengte van de hoorcolleges. 

Op de websites van HOVO AMSTERDAM en HOVO NIJMEGEN vindt u veel meer informatie over de verschillende leergangen kunstgeschiedenis. Aanmelden kan alleen via HOVO Amsterdam of HOVO Nijmegen en niet via deze website. Cursussen kunnen volgeboekt zijn. Frans Henk Hoekstra gaat niet over de inschrijvingen en aanmeldingen voor deze cursussen.