Hoekstra

Beschrijving studiereis Chicago

Frank Lloyd Wright en Ludwig Mies van der Rohe en dagexcursie Plano (The Farnsworth House)

8/9 daags programma: architectuur en beeldende kunst

Chicago is een fascinerende stad, schitterend gelegen aan Lake Michigan. Het is dé stad waar de ontwikkelingsgeschiedenis van de moderne architectuur in de vroeg twintigste eeuw heeft plaatsgevonden. Ter voorbereiding van deze reis heb ik tientallen gebouwen (van binnen en buiten) bekeken om een bijzonder programma samen te stellen. Voor twee architecten is Chicago dé plek om hun ontwerpen te bekijken: Frank Lloyd Wright en Ludwig Mies van der Rohe. Een unieke reis om bekende en onbekende gebouwen van buiten (én soms binnen) te zien. Voor een beter inzicht in de ontwerpen van Wright en Van der Rohe vergelijken we hun ontwerpen met andere ontwerpen van tijdgenoten. Zo komen veel (on)bekende architecten aan bod als Daniel Burnham en Louis Sullivan. Één dag wordt georganiseerd naar Plano waar we het Farnsworth House van Mies van der Rohe zullen bekijken. Uniek en heel bijzonder om een keer te zien.

Daarnaast wordt –uiteraard- ook veel aandacht besteed aan beeldende kunst. Het zeer prestigieuze Art Institute of Chicago staat een dag lang op het programma. Daarnaast bezoeken we The Museum of Contemporary Art. Tijdens de architectuurwandelingen passeren we voorbeelden van beeldhouwkunst in de openbare ruimte (Calder, Picasso, Dubuffet).

1. Korte schets van het programma:

*Inleiding stads- en architectuurgeschiedenis Chicago, locatie: Amsterdam.

Beeldende kunst

*Uitgebreid bezoek aan The Art Institute of Chicago: geheel dagprogramma in hét museum van Chicago (collectie vanaf Klassieke Oudheid - Hedendaagse kunst). Speerpunten in de collectie van dit enorme museum: Impressionisten en Postimpressionisten (Manet, Caillebotte, Seurat’s “La Grande Jatte”, Cézanne) en 20e eeuwse zgn. “moderne klassieken”.

*Rondleiding en bezoek aan Museum of Contemporary Art (eigen collectie en tentoonstellingsprogramma).

*Beeldende kunst in de openbare ruimte: centrum Loop en Millenium Park

Architectuur

In een uitgebreid architectuurprogramma staan twee van de belangrijkste architecten van de 20e eeuw centraal: Frank Lloyd Wright en Ludwig Mies van der Rohe

*Verschillende stadswandelingen rond/in centrum:

The Loop

*The Loop (Architectuur rond 1900 oa. van Daniel Burnham (architect van Flatiron New York !), Louis Sullivan én beeldhouwkunst in de openbare ruimte (Picasso, Miró, Chagall, Dubuffet, Calder)

Magnificant Mile

*Ten noorden van The Loop:The Magnificent Mile: ontwikkeling van hoogbouw 1900-heden (Tribune Tower, Marina City).

The Farnsworth House in Plano

*Dagexcursie per bus gewijd aan het werk van Ludwig Mies van der Rohe: inclusief busreis naar Plano, naar één van de belangrijkste villa’s van de 20e eeuw: The Farnsworth House.

The Robie House en Oak Park

*Bezoek aan Oak Park: rondleiding in the Robie House, dé Prairiestyle villa van Frank Lloyd Wright. Het –onbekendere- Heller House ligt vlakbij.

Villawijk in Forest Park  

*Bezoek en wandelingen in Forest Park

In Forest Park (buiten centrum Chicago) vinden we veel voorbeelden van Wright. Hier kunnen we de bijzondere ontwikkeling van zijn ontwerpen goed volgen. Villa’s van tijdgenoten laten invloeden van Wright goed zien. Een schitterende omgeving om te wandelen.

*Rondleidingen in woonhuis en atelier Wright én bezoek aan schitterende Unity-temple.

Wijzigingen programma mogelijk. U dient over een goede conditie te beschikken. Bij de samenstelling van dit programma is er rekening mee gehouden dat deelnemers enkele kilometers per dag (zo’n 3 à 5 kilometer ?) lopen.